مقالات اموزشی

راه اندازی خط تولید میوه خشک

راه اندازی خط تولید میوه خشک

در این نوشته قصد داریم درباره  چگونگی و روش های  راه اندازی خط تولید میوه خشک ایجاد کارگاه خشک کن میوه ، میزان سرمایه برای راه اندازی خط تولید میوه خشک ؛ علت ورشکستگی کارگاه های تولیدی میوه خشک مقاله ای منتشر کنیم امیدواریم ما را با نظرات مفید خود در جهت بهبود مقالات یاری بخشید.

خط تولید میوه خشک

به مجموعه نیروهای انسانی و ماشین آلات صنعتی که در کنار یکدیگر با کمک دانش و فن آوری روز دنیا به امر خشک کردن محصولات مورد نیاز  خط تولید میوه خشک گفته می شود.

تکنیک های خشک کردن میوه

امروزه با استفاده از ماشین آلات صنعتی  و استفاده از چندین روش معمول در صنعت ،میوه ها را با استفاده از تبخیر آب میان بافتی موجود در آن ها خشک کرده و روانه بازار میوه خشک می کنند که در ادامه با تکنیک های خشک کردن بیشتر آشنا می شوید .

راه اندازی خط تولید میوه خشک

راه اندازی خط تولید میوه خشک

 

روش های متداول خشک کردن میوه

در گذشته میوه ها را با روش آفتاب خشک و سایه خشک کردن ، خشک می کردند این روش حتی در امر امروزه نیز در خانه ها و برخی تولیدی های میوه خشک که هنوز به روش سنتی خشک می کنند انجام می شود .

روش های قدیمی خشک کردن میوه و سبزی جات دیگر به دست فراموشی سپرده میشود در دنیای امروزی به دلیل کوچک شدن فضا دیگر جایی برای خشک کردن میوه و سبزیجات باقی نمیماند از طرفی زمان خشک کردن میوه و سبزیجات به قدری طولانی میشود که محیط امنی را برای پرورش و تخم ریزی حشرات فراهم میسازد وجود گرد و غبار و سمومی که در فضا وجود دارد نیز  مسئله غیر بهداشتی بودن محصولات تولید شده در روش سنتی را کاملا ملموس میکند .کپک زدگی محصولات نیز به دلیل طولانی شدن یکی از اتفاقات شایعی است که به وقوع می پیوندد و این امر هم از نظر اقتصادی برای تولید کننده و هم از نظر سلامت و بهداشت برای مصرف کننده میتواند دردسرساز باشد. یکی از دلایل منسوخ شده در راه اندازی خط تولید میوه خشک به روش سنتی وجود دارد مسئله رنگ و عطر میوه های خشک شده است در روش سنتی به دلیل ناکافی بودن شرایط و تجهیزات نم و رطوبت به طور کامل و با سرعت از میوه ها خارج نمیشود و سبب تغییر رنگ آن ها میشود امروزه با راه اندازی خط تولید میوه خشک به روش نوین دیگر خبری از کپک زدگی میوه ها و تغییر رنگ نیست .

راه اندازی خط تولید میوه خشک به روش سنتی

همانطور که واقفید هدف از خشک کردن میوه بالا بردن زمان ماندگاری محصول و کم کردن حجم آن است اما در عین حال باید از روشی استفاده شود که ویتامین ها و مزه  و رنگ میوه کاملا حفظ شود تا بتوان از نظر اقتصادی نیز روی آن سرمایه گذاری داشت . در روش سنتی محیط سالمی برای تولید خشکبار وجود ندارد اما در اینجا لازم است راه اندازی خط تولید میوه خشک به روش سنتی را نیز برایتان شرح دهیم تا در آخر این روش را با روش صنعتی مورد ارزیابی قرار دهیم.

راه اندازی خط تولید میوه خشک در روش سنتی 

همان طور که اشاره شد روش پیشینیان ما مناسب آن زمان بود زیرا تجهیزات و ماشین آلات تولید خشکبار هنوز جایگاهی در این عرصه نداشتند .در ادامه به تجهیزات و وسایل مورد نیاز به منظور راه اندازی خط تولید میوه خشک در روش سنتی خواهیم پرداخت.

  • تشت پلاستیکی
  • چاقوی تیز
  • پارچه تمیز
  • سبد پلاستیکی و یا چوبی

در این روش میوه ها را دورن تشت پلاستیکی میریزند و با دست و یا یک وسیله جهت هسته گیری هسته میوه ها را جدا میکنند و سپس با استفاده از یک چاقوی تیز میوه ها را به اندازه های نیم سانت برش میزنند و روی پارچه با فاصله قرار میدهند و در زیر نور خورشید قرار میدهند. پس از حدود سه الی یک ماه بستگی به نوع میوه و شرایط آب و هوایی میوه ها کاملا خشک میشود.

 

راه اندازی خط تولید میوه خشک به روش صنعتی

با پیشرفت تکنولوژی و اختراع دستگاه های میوه خشک کن و تجهیزات و ماشین آلات صنعتی ، راه اندازی خط تولید میوه خشک امری ساده تر شد چرا که در اندک مدتی میتوانید مقادیر انبوهی از میوه و سبزیجات را خشک کرده و به فروش برسانید .در ادامه به شما خواهیم گفت برای راه اندازی خط تولید میوه خشک به چه تجهیزاتی نیاز داریم.

 

وسایل و تجهیزات لازم جهت راه اندازی خط تولید میوه خشک

همان طور که میدانید کشور ما کشوری چهار فصل با شرایط آب و هوایی بسیار عالی است که انواع و اقسام میوه های گرمسیری و سردسیری به وفور در آن تولید میشود و محیط را برای راه اندازی کسب و کار عالی و تولید خشکبار فراهم میسازد .در ادامه به تعریف وسایل و تجهیزات لازم جهت راه اندازی خط تولید میوه خشک  خواهیم پرداخت .

میز کار

یکی از لوازم مورد نیاز به منظور راه اندازی خط تولید میوه خشک میز کار است که در اندازه و مدل های متنوع ساخته میشود .

وان شستشوی میوه  و سبزی

از لوازم مهم و ضروری برای راه اندازی خط تولید میوه خشک میتوان به وان شستشوی مواد که به صورت مکانیزه و نیمه اتومات اشاره داشت این دستگاه با ایجاد حباب هایی به تمیزی و شستشوی بیشتر آن ها کمک میکند و گل و لای سبزیجات را به طور کامل می زداید.

دستگاه هسته گیر میوه

یکی از لوازم مهم و ضروری که  هم در بالابردن سرعت کار و هم شکیل بودن کار کمک  میکند دستگاه هسته گیر است که به صورت دستی و مکانیزه تولید میشود این دستگاه ها میوه هایی همانند سیب ، گلابی ، هلو و شلیل و گیلاس و آلبالو را هسته گیری میکند . قبل از راه اندازی خط تولید میوه خشک مقادیری که باید روزانه میوه را هسته گیری و خشک کنید را حتما مورد ارزیابی قرار دهید تا در انتخاب تجهیزات مسیر درست را بپیمایید.

انواع دستگاه هسته گیر میوه 

  • هسته گیر تک نازله دستی
  • هسته گیر دو نازله دستی
  • هسته گیر تمام اتومات

به منظور راه اندازی خط تولید میوه خشک و راهنمایی بهتر و خرید دستگاه هسته گیر میتوانید با شماره 09198201278 در تماس باشید.

دستگاه پوست گیر

برای راه اندازی خط تولید میوه خشک لازم است میوه هایی که دارای پوست هستند پوست گیری شوند زیرا پوست چرمی آن ها برای خشک شدن مناسب نیستند .پوست گیری میوه های مثل سیب ، پرتقال و… در مقادیر زیاد با دست کاری خسته کننده و طاقت فرساست بنابراین لازم است برای اینکار حتما از دستگاه پوست گیر تمام اتومات و یا نیمه اتومات استفاده شود .

دستگاه اسلایسر

اسلایس کردن میوه و سبزیجات یکی از ضروریات تولید میوه خشک و راه اندازی خط تولید میوه خشک است دستگاه های اسلایسر دارای تیغه های تیز فولادی  و استیل هستند که با آن ها را در اندازه های مناسب برش میزنند.

ظرفیت دستگاه اسلایسر متنوع است دستگاههای با ظرفیت کمتر 5کیلو تا دستگاههای 1000کیلویی که ساعتی 1000کیلو میوه و سبزی را برش میدهد تیغه های دستگاه های اسلایسر در 4مدل رنده ، نگینی ، حلقه ای و خلالی تولید میشود.

دستگاه خشک کن میوه

یکی دیگر از لوازم و تجهیزات راه اندازی خط تولید میوه خشک دستگاه خشک کن میوه است که در مدل ها و اندازه های متنوع تولید میگردد . این دستگاهها بسته به نوع کارکرد و شکل ظاهری خود هر یک در صنعت کاربرد خاص خود را دارند.

انواع دستگاه خشک کن

  • دستگاه خشک کن خورشیدی
  • دستگاه خشک کن کابینتی
  • دستگاه خشک کن تونلی
  • دستگاه خشک کن تسمه ای
  • دستگاه خشک کن پاششی
  • دستگاه خشک کن پارویی
  • دستگاه خشک کن تصعیدی

دستگاه خشک کن خورشیدی

در این دسته از خشک کن ها ، خشک کردن میوه با نور مستقیم خورشید در دمای معمولی انچام میشود در خشک کن های خورشیدی ممکن است نور خورشید به صورت مستقیم میوه ها را خشک کند و یا به صورت غیر مستقیم . خشک کن های خورشیدی نیز با وجود ظاهری ساده نیز به عنوان لوازم و تجهیزات  راه اندازی خط تولید میوه خشک  میباشد.

خشک کن خورشیدی مستقیم
در خشک کن های خورشیدی مستقیم ماده ای که باید خشک شود در محفظه ای با پوشش پنل های جانبی شفاف دارد قرار می گیرد .گرما موجب تبخبر اب بافت میوه و سبزی شده و بخار توسط جریان هوا خارج می شود .

خشک کن های خورشیدی غیر مستقیم
در این نوع خشک کن گرما از جمع کن خورشیدی به محفظه ای که در آن میوه و سبزی برای خشک شدن قرار دارد انتقال می یابد و فرایند ابزدایی تمام می شود .
سامانه هیبریدی
خشک کن هایی که در آن شکل دیگری از انرژی برای کمک به انذژی خورشیدی برای خشک کردن میوه و سبزی استفاده می شود .

سامانه ترکیبی
خشک کن هایی که هم مدل مستقیم و هم مدل غیر مستقیم برای گرمایش بهره گرفته شده اند .خشک کن اسمزی خورشیدی نرخ خشک کردن و و جذب با کاور بیشتری نسبت به همتای غیر خورشیدی دارد به طور مشابه سرعت های خشک کردن در خلا خورشیدی دوبرابر بیشتر از خشک کردن خلا غیر خورشیدی است .

اگر قصد راه اندازی خط تولید میوه خشک را دارید قبل از رساندن به مرحله اجرا حتما با ما مشاوره نمایید.

راه اندازی خط تولید میوه خشک خشک کن میوه و سبزی کابینتی

معمولا خشک کن های کوچک هستند که در مقیاس نیمه صنعتی ساخته شده اند و متشکل از سینی هایی که مواد خشک شونده در آن بارگذاری شده و بدنه عایق بندی شده می باشد .دستگاه خشک کن کابینتی به دلیل شگل ظاهری اش بسیار مناسب خشک کردن میوه و سبزی و همچنین مایعاتی مثل شیر است .دستگاه خشک کن میوه کابینتی در انواع ذیل تولید میشود و برای راه اندازی خط تولید میوه خشک بسیار مناسب است .دستگاه های خشک کن کابینتی سرامد دستگاه های خشک کن میوه تونلی و غیره هستند زیرا از نظر بهداشتی برای خشک کردن میوه و سبزیجات بسیار مناسب تر هستند .

دلایل استفاده از دستگاه خشک کن کابینتی در خط تولید میوه خشک

  • فراهم بودن محیطی کاملا بهداشتی و بدور از الاینده های محیطی و تخم ریزی حشرات
  • سرعت بالای خشک کردن میوه و سبزی
  • کم بودن میزان مصرف انرژِی
  • حفظ عطر و طعم میوه و سبزی خشک شده پس از خشک شدن به دلیل وجود کانال های تخلیه رطوبت 
  • حمل  ونقل اسانتر از دیگر دستگاه های خشک کن
  • نصب بسیار ساده

دستگاه خشک کن تونلی و راه اندازی خط تولید میوه خشک

خشک کن میوه و سبزی تونلی یکی دیگر از لوازم راه اندازی خط تولید میوه خشک است .خشک کن های تونلی اساسا تشکیل شده از  واگن ها و سینی هایی هستند که در مقیاس بزرگ ساخته می شوند و دستگاهی مناسب برای خشک کردن انواع میوه و سبزی هستند در این نوع خشک کن ها مواد خشک شونده بر روی واگن ها از یک سمت خشک کن وارد شده پس از خشک شدن از سمت دیگر خاج می شود .

خشک کن های هوای داغ در خشک کردن میوه و سبزی چگونه عمل می کنند ؟
اغلب خشک کن های میوه و سبزی با هوای داغ کار میکنند که ساده ترین اقتصادی ترین و بهترین شیوه می باشد که اکثر خشک کن ها بر این پایه طراحی شده اند .

در این شیوه با هوای گرمی که به ماده خشک شونده داده می شود عملیات انتقال گرما و جرم انجام می شود . برای رسیدن به میوه و سبزی خشک شده با کیفیت بالا باید ابزدایی با سرعت بالا انجام شود .

این چهار عامل که بر سرعت کل زمان خشک کردن اثر می گذارند عبارتند از :

ویژگی هایی فیزیکی به ویژه اندازه و شکل مواد غذایی
جریان سراسری درون سینی
ویژگی های فیزیکی هوا
آرایش سطری آن در ارتباط با هوا
خشک کردن میوه و سبزی با خشک کن تسمه ای
معمولا خشک کن هایی با بستر همخورده سراسری که برای خشک کردن سبزیجات خرد شده استفاذه می شود آن ها از تسمه های مشبک فلزی بر روی دو غلتک افقی سوا رشوند .

 

خشک کن های نقاله ای بادی
این خشک کن برای خشک کردن پودرها و مواد گرانول استفاده می شود ودر ساختن گرانول سیب زمینی کاربرد فراوانی دارند ماده واد یک جریان با حرکت فوری هوای داغ می شود و به وسیله ی مجاری افقی یا عمودی با طول کافی منتقل شده تا خشک کردن مطلوب بدست آید فرآورده خشک شده از هوای خشک شده با یک سلیکون یا صافی جدا می شود .

در این نوع خشک کن های هوای داغ از میان بسته ی از تکه های میوه و سبزی با سرعت کافی به بالا رانده می شود تا برنیروهای گرانشی فراورده غلبه شود و تکه هارا در حالت معلق نگه دارد .

خشک کردن میوه و سبزی با خشک کن ماکروویو
در این نوع خشک کن گرمای درون مواد غذایی به وسیله برهم کنش با سازنده های غذا و انرژی فرکانس رادیویی تولید می شود .استفاده از این نوع انرزی در خشک کردن پایانی چیپس های سیب زمینی کاربرد دارد.

برتری استفاده از ماکروویو عبارتند از :

کیفیت نفوذ که گرمایشی یکنواخت ایجاد می کند
کاهش زمان خشک کردن محصولات ویژه
این نوع خشک کن به دلیل هزینه بالا نسبت به خشک کن های کمتر استفاده می شود .این نوع خشک کن وسیله ای مناسب برای تولید کنستانتره پرتقال آبمیوه ,گریپ فروت و آناناس مناسب میباشد .

 

خشک کن انجمادی میوه و سبزی
این نوع خشک کردن شامل دو مرحله می باشد در مرحله اول آبمیوه منجمد شده و در مرحله ذوم به وسیله گرما از حالت جامد به گاز تبدیل می شود و آب محصول تبخیر می شود .

مزیت خشک کن های انجمادی

رساندن جمع شدگی  به حداقل
جابجایی جامدات محلول درون مواد غذایی به حد اقل می رسد .
ساختار متخلخل فراورده قابلیت باز ابدارشدن دارد
خشک کردن افشانه ای
این روش خشک کردن برای خشک کردن محصولات غذایی که حالت مایع دارند مناسب است تعریف این نوع خشک کردن تبدیل غذا از حالت سیال با افشاندن به محیط داغ و خشک به شکل خشک شده است این نوع خشک کن برای طیف وسیعی از مانند در این مواد قابل استفاده می باشد و طراحی یکسان و استانداردی ندارند .

خشک کردن افشانه ای فراورده های میوه و سبزی بسیار محدود است .آب میوه و پالپ همراه با افزودنی می توانند به وسیله افشانه خشک شوند .بسیاری از سبزیجات را می توان با این نوع خشک کن خشک کرد مثلا سبزیجاتی که در سوپ قابل استفاده می باشد.
آماده سازی میوه  برای خشک کردن
آماده سازی میوه تکنیک هایی هستند که برای ساخت محصولات باکیفیت استفاده می شود
آماده سازی نه تنها از تیره شدن جلوگیری می کند بلکه باعث بهبود کیفیت میوه و سبزی خشک می شود آنها همچنین باعث از بین رفتن پالوژن هایی می شوند که می توانند باعث بیماری ناشی از غذا شوند.

آماده سازی سبزیجات برای خشک کردن
بطور کلی سبزیجات از نظر خشک کردن بسیار عالی هستند چون حاوی اسید کمتری نسبت به میوه هستند و تا زمانی که شکننده شوند می توان خشک کرد، هنگامی که به درستی خشک شوند .
سبزیجات تنها 10 درصد رطوبت دارند و هیچ میکروارگانیسم شناخته شده ای نمی تواند به روی آن رشد کند
محصولات را شسته پوست کنده و تمیز می کنیم و متناسب با نوع محصول برش می دهیم  و قسمت های سخت و چوب ها را تمیز می کنیم
بلاچینگ کردن برای میوه و سبزیجات توصیه شود، زیرا این عمل آنزیمی را که باعث کنترل رنگ و طعم در زمان ذخیره می شود متوقف می کند و همچنین با کاهش زمان خشک کردن و زمان پخت و پزمی شود

نیم پز کردن :
پختن جزئی که در بخار یا آب جوش انجام می شود که خود در تسریع خشک کردن میوه و سبزی بسیار موثر است .

فرو بردن در قلیا:
اغلب برای میوه هایی که به صورت کامل خشک می شوند مانند انگور استفاده می شود .معمولا محلول قلیا با کربنات سدیم در دمای 100درجه سانتی گراد به کار میرود این کار با تشکیل ترک های ریز در پوست ,خشک کردن را آسان می کند

سولفاته کردن :
دی اکسید گوگرد در خشک کردن میوه و سبزی استفاده می شود چرا که تا کنون کار آمدترین افزودنی برای جلوگیری از زرد شدگی غیر آنزیمی بوده است  و بهترین روش برای راه اندازی خط تولید میوه خشک است .

تست خشک کردن میوه وسبزی (راه اندازی خط تولید میوه خشک )
میوه های خشک معمولا به 20درصد رطوبت برسند تست آنها انجام می شود از آنجایی که میوه هنگام گرم شدن قابل دوام تر خواهد بود چند از میوه را برداریدبعد خنک کردن نباید به هم بچسبد
سبزیجات خشک هنگام خشک شدن باید شفاف باشند وهنگام شکسته شدن باید به آن صدمه نزنید

خط تولید میوه خشک

راه اندازی خط تولید میوه خشک
میزان دی اکسید پیشنهادی در سبزیجات خشک

سبزی
So2(ppm)
لوبیا
500
کلم
1500-2500
هویچ
500-1000
کرفس
500-1000
نخود فرنگی
300-500
گرانول سیب زمینی
200-500
برش سیب زمینی
200-500
چغندر
ضروری نیست
ذرت
2000
فلفل
1000-2500
ترب وحشی
بوومزه را از بین می برد
میزان دی اکسید پیشنهادی میوه های خشک شده

خط تولید میوه خشک

میوه
So2(pmm)
سیب
1000-2000
زرد آلو
2000-4000
هلو
2000-4000
گلابی
1000-2000
کشمش
1500-1000
فرایند خشک کردن به دو صورت انجام می شود :
روش طبیعی
در روش طبیعی این فرایند با استفاده از عوامل طبیعی همچون باد و خورشید صورت می گیرد.

روش مصنوعی
در روش مصنوعی آن از دستگاه  میوه خشک کن برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرد.

شیوه خشک کردن میوه با دستگاه خشک کن میوه
برای راه اندازی خط تولید میوه خشک میوه ها را  روی سینی های مشبک قرار داده می شود به گونه ای که  لمس یا همپوشانی نداشته باشند. میوه به محض قطعه قطعه شدن باید در سینی ها بارگیری شود. این باعث می شود تا قطعات به هم نچسبند و اجازه می دهند که روند خشک کردن در اسرع وقت شروع شود. سینی ها باید تمیز شوند تا هرگونه قطعات قدیمی میوه جدا شود. سینی ها به محض آماده شدن باید داخل خشک کن قرار گیرند. درهای خشک کن باید بعد از بارگیری هر سینی بسته شود. از تابش مستقیم نور خورشید باید جلوگیری کرد زیرا این امر رنگ را سفید می کند و سطح ویتامین های A و C را کاهش می دهد. دمای خشک کن باید کنترل شود تا از گرمای بیش از حد و خراب شدن میوه جلوگیری شود. بیشتر میوه ها در حدود 60-70 درجه سانتیگراد خشک می شوند. میوه ها خشک می شوند تا زمانی که رطوبت نهایی مطلوب را نداشته باشند (15٪ برای میوه های خشک معمولی ؛ 20-25٪ برای خشک شده اسمزی (میوه های تحت درمان با شکر).

آماده سازی میوه و سبزی برای خشک کردن
جهت خط تولید میوه خشک
میوه و سبزی
آماده سازی
تست خشک شدن
سیب
جدا کردن دانه های محصول و برش به حلقه های 2 اینچی
سفید خامه ای بدون داشتن منطقه ای مرطوب
موز
پوست را کنده و موز را  1/4اینچی برش می دهیم
جویدنی کارامل مانند
انواع توت
برش توت فرنی به 1/2وتوت کامل-جداسازی چوب و برگ
هنگام خرد شدن رطوبت قابل مشاهده ای ندارد
گیلاس
ساقه و برگ ها را جدا کنید
چرمی و چسبنده
انگور
ساقه هارا جدا کنید ودر اب جوش بریزید تا پوسته پوسته شود
قهوه ای تیره شده
هلو و زرد آلو
خرد کنید و دانه ها را جدا کنید و در محلول قرار دهید
چرمی و چسبناک
گلابی ها
چوب و هسته ها را جدا کنید و به حلقه های 1/4اینچی برش دهید
چرمی
آناناس
هسته و پوسته را جدا کنید و برش 1/2اینچی ایجاد کنید
حالت اسفنجی قابل لمس
آلوها
چوب الو ها را کنده و تمیز کنیدو دو دقیقه در اب جوش قرار دهید
چسبناک و چرمی
لوبیا سبز و لیمو
دقیقه بخار پز شود10-20
سخت و شکننده
چغندر
ریشه ها را جدا کرده و چغندر را تمییز کنید و به مدت 30 تا 60 دقیقه بخارپز کنید سپس به قطعات 1/4یا 1/8اینچی برش دهید
قرمز تیره شکننده
کلم بروکلی
به قطعات 1/2 اینچی برش داده و 10 دقیقه بخار پز کنید
سبز تیره و شکننده
هویچ
هویچ را  به قطعات 1/4اینچی تقسیم می کنیم  و به مدت سه دقیقه بخار پز کنید .
نارنجی تیره
کرفس
برگ ها را برداشته و ساقه ها را به 1/2 اینچ برش دهید
شکننده
سبزی ها
سبزی ها را تمییز کرده و سبزی هایی مثل اسفناج که ساقه دارند را به 1/4 اینچ برش دهید .
سبز تیره و ترد
قارچ
قارچ را به صورت کامل یا خرد شده می توانید برش دهید
چرمی و شکننده
پیاز
به حلقه های 1/3اینچی برش دهید
ترد
گوجه فرنگی
فقط گوجه های گوشتی مناسب هستندیک دقیقه در اب جوش قرار دهید سپس به 1/8 اینچ برش دهید
قرمز تیره
ذرت
تمیز کنید و ژوست را جدا کرده ژنج دقیقه بجوشانید و از سم برش دهید
سخت

راه اندازی خط تولید میوه خشک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *